Koulutuskuulumisia:

2 touko

KOHTAAMO- hankkeen työntekijät osallistuivat perjantaina 27.4. 2012 verkkoperustaisen nuorisotyön ja nuorten verkkokohtaamisen koulutustilaisuuteen Helsingissä.

Koulutuksen yläotsikkona toimi: verkon ja sosiaalisen median hyödyntäminen nuorten parissa tehtävässä työssä ja koulutuksessa käsiteltiin seuraavia osa-alueita:

Leena Tuuttila ja Johanna Mäkinen valtakunnallisesta verkkonuorisotyön kehittämishankkeesta (Verke) luennoivat meille siitä, miten verkkoa ja sosiaalista mediaa hyödynnetään nuorten parissa tehtävässä työssä. Molemmilla on vahva työkokemus Netari toiminnasta ja he kertoivat monia käytännön esimerkkejä nimenomaan myös tästä näkökulmasta. Varsinainen Netarityö on siirtymässä syksyllä Pelastakaa Lapset ry:n toiminnan alle, mutta työ ja toiminta tulevat jatkumaan tulevaisuudessakin. Leena ja Johanna toivat omassa puheenvuorossaan vahvasti esille, ettei verkkotyöhön pidä lähteä kuin soitellen sotaan, vaan nimenomaan tavoite edellä. Kun tavoite verkkoperustaiselle nuorisotyölle on vahva, voidaan alkaa miettiä niitä menetelmiä, joilla tavoitteeseen päästään. Verkkoperustaisessa nuorisotyössä voi tavoitteena ja välineenä olla esim. etsivä työ, sosiaalinen vahvistaminen, nuorisotiedotus, markkinointi, nuorten osallistaminen tai mediakasvatus. Tällöin toimintaympäristö ja työmenetelmät tulee valita tavoitteen mukaisiksi.

Esimerkkejä ja kokemuksia nuorille suunnatuista verkkopalveluista saatiin seurakunnan valtakunnallisesta Netti Saapas toiminnasta. Netti Saapas on jatkumoa seurakuntien jalkautuvalle Saapastoiminnalle, joka on tehnyt etsivää työtä eri puolella Suomea jo useita vuosikymmeniä. Seurakunnissa koettiin, että perinteisen Saapastyön rinnalle piti kehittää etsivän työn periaatteen mukainen työmuoto, jossa toimintaympäristönä ollaan kadun sijaan internetissä. Seurakunnat valitsivat toimijaympäristöksi Suomi24.fi palvelun ja alkoivat kehittää sen ympärille toimivaa konseptia. Nykyisin Suomi24.fi sivustoilla toimii Netti Saapas ryhmä, joka koostuu sekä seurakunnan ammattilaisista, että koulutetuista vapaaehtoisista.

Miikka Salavuo, sosiaalisen median asiantuntija, FT avasi meille omassa puheenvuorossaan sosiaalisen median mahdollisuuksia ja vastuullista käyttöä viranomaistyössä. Hän painotti sitä, että jokaisessa viranomaistoiminnossa tulisi luoda yhteiset käytänteet sille millä periaatteilla verkkotyötä tehdään. Ylätason lakeja ja asetuksia on toki olemassa, mutta käytänteet tulee luoda ja sopia paikallisesti. Esimerkkeinä verkossa toimivista viranomaistahoista hän toi esille mm. Nettipoliisit ja Nettiterkkarit. Hän korosti omassa puheenvuorossaan myös viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyön tärkeyttä. Hän kannusti eri toimijoita rohkeasti ottamaan erilaisia verkkotyön palvelumuotoja mukaan omaan toimintaansa ja sillä tavoin olemaan mukana rakentamassa kansalaisyhteiskuntaa myös verkkomaailmassa.

Viimeisenä esittelyvuorossa olivat nuorten moniammatilliset verkkopalvelut. Tätä työtä olivat esittelemässä Verkkoterkkarit ja Vespa. Molemmat ovat Helsingin kaupungin hankkeita. Verkkoterkkarit-hanke on Helsingin kaupungin Terveyskeskuksen alaista toimintaa ja Vespa (verkkososiaalipalvelut) on Helsingin kaupungin sosiaaliviraston alaista toimintaa. Helsingissä on vahvat perinteet moniammatillisen nuorisotyön kehittämisessä. Moniammatillisessa nuorisotyössä toimivat yleensä yhdessä: terveydenhoitaja, sosiaaliohjaaja ja nuorisotyöntekijä. Sekä Verkkoterkkareilla, että Vespalla on yhteisiä työmuotoja ja toimintaympäristöjä, joissa tehdään monialaista yhteistyötä nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Näitä yhtenä esimerkkinä mainittiin seutukunnallinen Pulmakulma-palvelu ja Pulma-kulma chatti. Lisäksi molemmilla hankkeilla on myös omia kohdennettuja verkkopalveluita muillekin toimialansa kohderyhmille.

Koulutuksen jälkeen kohtaamolaiset kävivät vierailulla Helsingin kaupungin kulttuurisen nuorisotyön toimintakeskus Hapessa ja virittelivät yhteistyötä valtakunnallisen Verken kanssa.

Hanna-Kaisa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: